برای بهره بردن از فصل بهار با همه زیبایی ها و انرژیهایش، بایدها و نبایدهایی را باید رعایت نمود. که آنها را با عنوان تدابیر بهاری لیست کردهایم. با ما همراه باشید.
تدابیر بهاری برای رهایی از بیماریهای خاص آن
- خون گیری
- با مقدماتی که بیان شد مشخص میشود چرا بهار بهترین فصل برای حجامت، فصد و زالواندازی است. این اقدامات، هم اخلاط فاسد را از بدن خارج میکنند و هم غلبهی خون را کاهش میدهد.
- پاکسازیهای دیگر
- از دیگر روشها برای تخلیه و تصفیه بدن از مواد زائد میتوان به ویژه قی كردن و استفاده از مسهلات اشاره نمود.
- تغذیهی مناسب
- بهترین کار در بهار، کم خوردن و کم نوشیدن است.
از تدابیر بهار: نبایدهای خوراکی در بهار
- از پرخوری پرهیز شود.
- غذاهای خونساز مثل گوشتها، شیرینیهای قوی، روغنها، تخم مرغ و … کمتر مصرف شوند.
- خوردنىها و آشاميدنىهاى با طبع گرم و به ویژه با طبع گرم و تر، کمتر استفاده شوند.
- از خوردن غذاهاى شور، تلخ و تند تیز پرهيز شود.
- از خوردن غذاهاى غلیظ مانند کلهپاچه، گوشت گاو، خامه، ماست ترش و … خودداری شود.
- مصرف غذاهای کنسروی، فست فودها و غذاهای مانده در این فصل بیش از فصول دیگر ضرر دارد.
از تدابیر بهار: بایدهای خوراکی در بهار
تدابیر توصیه شده حالتی نسبی دارند و نه مطلق مثلا غذای یک فرد بلغمی در بهار، اگرچه نسبت به غذای زمستان او خنکتر و لطیفتر است، اما نسبت به غذای بهاری یک فرد دموی، گرمتر است.
- بهتر است از غذاهایی با طبع سرد استفاده کرد تا رقّت اخلاط را تعدیل و حرکت آنها را کند کنند.
- در اين فصل باید بيشتر از غذاهایی استفاده کنیم كه ارزش غذايى كمى دارند، یعنی شکم پر کن هستند، مثل میوهها، سبزیجات، سالادهای ساده، آشها و شورباها و سوپهای مناسب.
- در گذشته استفاده از آشها بسیار مرسوم بوده است که در مناطق مختلف کشور به شکلهای مختلف تهیه میشده و معمولا باعث ایجاد لینت مزاج نیز میشوند. این آشها معمولا ساده، فاقد گوشت و دارای چاشنیهای مناسب برای فرونشاندن گرمای بدن هستند. در این آشها از سبزیهای بهاری به تناسب مناطق مختلف استفاده میشود.
- غذاهایی مانند بورانی شبدر و یونجه، آش شبدر و قره قروت، سوپ جو، چلو گشنیز با گوشت جوجه خروس محلی.
- نوشیدنیها و ربهای خنک و کاهندهی گرما، مانند شربت ریواس، شربت زرشك، شربت آب لیمو، شربت رب انار، سکنجبین،کاهو سکنجبین، ماءالشعیر طبی.
- حبوبات با طبع خنک مانند ماش، نخود فرنگی و جو.
- آب ماست و آب دوغ برای افراد بسیار گرم مزاج.
- عرقهای گیاهی مثل عرق بید، عرق خطمی، عرق خطمی، مخلوط مساوی عرقهای شاه تره وکاسنی؛ حتی میتوان از این عرقیات، در این فصل به جای آب آشامیدنی استفاده کرد.
فعاليت بدنى
درمورد ورزش و فعالیت بدنی قبلا مفصل صحبت کردیم.
- بهترین زمان ورزش در فصل بهار، نزدیک نیم روز (بین صبح تا ظهر)، در تابستان در اول روز و در زمستان در آخر روز (نزدیک غروب آفتاب) می باشد.
- در بهار فعاليت بدنى بايد در حد متوسط باشد تا به دفع مواد زائد کمک کند. اگر ورزش و فعاليت سنگين انجام دهيم، گرماى زيادى در بدن توليد مى شود كه موجب حركت بیشتر اخلاط در بدن مىگردد. به علاوه فعاليت بدنى كم نيز فايدهاى براى بدن ندارد.
پوشش و لباس
- براساس متون طب سنتی ایران، در فصل بهار، پوشیدن لباسهایی با جنس کتان بهترین نوع پوشش است. چرا که این نوع پارچه به لحاظ مزاج و طبع، سازگاری زیادی با فصل بهار دارد. البته كرباس نرم نيز توصيه شده است.
استحمام
- در بهار بايد از استحمام طولانی یا خیلی گرم و سونا اجتناب كنيم.
اعراض نفسانی
- پرهیز از خشم و عصبانیت زیاد، فعالیت جنسی بیش از حد، شادی و هیجانات افراطی و…
سفر
- برای مسافرت، شهرهایی با آب و هوای معتدل را به عنوان مقصد سفر انتخاب کنید.
بیشتر بخوانیم : بهار در بدن ما
یک پاسخ