اما گندم، این دانه پرخاصیت داستان غم انگیز و عجیبی دارد که ما برای آن رقم زده ایم!؟ و اما داستان گندم …
اجزاء تشکیل دهنده گندم
جنین گندم یا گیاهک
گیاهک با وجود اندازه بسیار کوچک (حدود 2.5 درصد وزن دانه)، سرشار از اسید فولیک، ویتامین ها (ازجمله ویتامین E، B9، تیامین ،مواد معدنی (مانند منیزیم، فسفر، پتاسیم، آهن، روی و …)، کروم، پروتئین و منبع غنی فیبر با کیفیت جهت کارکرد بهتر روده و نیز حاوی اسید های چرب مفید مانند امگا6 و امگا3 و عاری از سدیم می باشد. گیاهک را می توان به درستی اصلی ترین و بااهمیت ترین بخش دانه گندم معرفی کرد. این قسمت از دانه گندم، مسئول جوانه زنی و رشد دانه است.
از خواص گیاهک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تقویت قلب و کاهش سطح کلسترول.
- تقویت استخوانها و دندانها.
- تقویت سیستم ایمنی بدن.
- پیشگیری از انواع سرطان.
- تأثیر شگفت بر سلامت و جوانی پوست.
سبوس گندم
سبوس به لایه بیرونی دانه گندم گفته میشود. این لایه در گندم بیشتر از سایر قسمتها در معرض تابش نور خورشید است. سبوس حدود 14 درصد دانه را تشکیل میدهد و سرشار از ویتامینهای گروه B و E، آهن، فسفر، منیزیم ، روی، مس، فسفر و سلنیوم، منگنز، پتاسیم. فیبر، ماده اصلی سبوس است و نقش بسیار مهمی در سلامت بدن دارد. فیبر به هضم بهتر مواد غذایی و دفع آنها کمک میکند. مصرف سبوس خطر ابتلا به بیماریهای دستگاه گوارش، دیابت، بیماریهای قلبی و سرطان کولورکتال را کاهش میدهد. سبوس دارای مقادیر زیادی سلولز است. سلوز به دستگاه گوارش برای جذب حداکثری مواد غذایی و دفع حداکثری مواد زائد، کمک میکند.
از دیگر خواص سبوس گندم میتوان موارد زیر را ذکر نمود:
- کاهش فشار خون و چربی بد.
- کمک به درمان دیابت.
- بهبود عملکرد دستگاه گوارش و درمان سندرم روده تحریک پذیر.
- درمان استرس و خستگی.
- پیشگیری از بواسیر.
- پیشگیری از سفیدی و ریزش مو.
مغز گندم
بخش نشاستهای گندم که از نوعی کربوهیدرات ساده است.
آرد سفید چیست
- از جدا کردن گیاهک و سبوس گندم طی مراحل مختلفی آرد سفید به دست می آید. در حقیقت قسمت های اصلی و مغذی دانه جدا شده و فقط نشاسته یا کربوهیدرات آن باقی می ماند. آرد هر چه سفیدتر باشد نشاسته بیشتر و مواد مغذی کمتری دارد.
- آرد گندم بر اساس استاندارد، به آرد 7 درصد، 12 درصد، 15 درصد، 18 درصد، 21 درصد و 23 درصد تقسیم بندی می شود. درصدی که ذکر شد میزان سبوس گیری را نشان میدهد. با این حساب آرد 23 درصد بیشتر از بقیه سبوس گیری شده است.
- سالانه حدود 11 میلیون تن گندم در كشور نیاز است كه اگر 70 درصد آن برای پخت نان باشد با احتساب حدود 15 درصد دورریز به دلیل حذف سبوس، بیش از یك میلیون تن از این محصول و میلیاردها ریال نابود می شود تا آرد سفید كم كیفیت فقیر از ویتامین، سر سفره ها قرار گیرد!؟ (ایرنا)
چرا داستان گندم غم انگیز است؟
منافع سبوس و گیاهک گندم پیش تر ذکر شد. شاید فکر کنید با استفاده از آرد سفید و حذف این دو ماده مغذی از آرد فقط از منافع کمتری بهره مند میشوید ولی در ادامه خواهیم دید عدم استفاده از آرد کامل و استفاده از آرد سفید چه خطراتی را به دنبال خواهد داشت.
مضرات استفاده از آرد سفید:
فیبر بسیار کم
- فیبر عامل مهمی برای سلامتی دستگاه گوارش، جلوگیری از سرطان و کنترل کلسترول است. آرد سفید به دلیل جدا شدن جوانه و سبوس تقریبا فیبر ندارد. استفاده از آرد سفید خطر ابتلا به یبوست، مشکلات گوارشی و قلبی را افزایش میدهد.
فقر مواد مغذی
- حذف گیاهک و سبوس گندم در واقع یعنی حذف مواد مغذی مانند آنتی اکسیدانها، فیبر، اسید فولیک، اسید کافئیک، اسید فیتیک، ویتامین E، سلنیوم و … است.
آرد سفید حاوی قند زیاد!
- آرد سفید حاوی مواد مغذی نیست و فقط و فقط نشاسته است، نشاسته از قندهای ساده (گلوکز) تشکیل شده که خیلی زود جذب بدن میشوند. اگرچه آرد سفید مزه شیرینی ندارد اما باید بدانید که از 85 درصد گلوسید (قند) تشکیل شده است. اگر نمیخواهید قند
محصولات تهیه شده از آرد سفید اعتیادآور هستند
- همان طور که گفتیم آرد سفید از 85 درصد قند تشکیل شده و مانند هر ماده غذایی قندی دیگر احتمال اعتیاد غذایی در آن بالاست. شما با خوردن هر باگت بیشتر مشتاق خوردن این نانها میشوید و دلیلش هم همان قند موجود در آن است.
عامل پرخوری، چاقی و دیابت
- بهتر بگوییم آرد سفید دارای نشاسته و کربوهیدرات است و تقریبا هیچ ماده مغذی دیگری ندارد. واقعیت این است که میزان کالری که محصولات این نوع آرد به بدن تحمیل میکنند بیشتر از مواد مغذی آنهاست؛ یعنی اینکه شما یک مادهی غذایی را با میل و اشتها میخورید و دستگاه گوارشتان را به زحمت میاندازید اما برای دریافت مواد غذایی ناچیز در حد هیچ.
- و بیشتر بدنتان در معرض چاقی، دیابت نوع 2، افزایش چربی خون، بیماری های قلبی و خطر سکته قرار می گیرد.
افزایش اشتها
- آرد سفید از نشاسته تشکیل شده، میدانیم که نشاسته یک کربوهیدرات ساده است و به راحتی در معده هضم می شود. هضم سریع نان باعث می شود که خیلی زود احساس گرسنگی کنید و تمایل بیشتر به خوردن داشته باشید.
بروز و تشدید بیماری های التهابی با آرد سفید
- انواع مختلف التهابات در بدن مانند حساسیتها، آرتریت، درد مفاصل و ناراحتی های گوارشی با مصرف آرد سفید تشدید شده و بعد از مدتی به بیماری های مزمن و دوره ای تبدیل میشوند. در حالی که آرد کامل تاثیر برعکس دارد.
افت سلامت ریه ها
- یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات به بدن اجازه خواهد داد تا دی اکسید کربن کمتری تولید کند. میزان بالای کربوهیدراتهای ساده موجود در آرد سفید میتوانند به افت سلامت ریه ها منجر شوند. این مواد غذایی نه تنها التهابزا هستند، بلکه متابولیسم آنها می تواند ریه ها را به سختتر کار کردن وادار کند.
خطرات استفاده از آرد سفید!
استفاده از مواد سفید کننده در آرد
- رنگ زرد و تیره آرد را با استفاده از مواد شیمیایی نظیر بنزویل پر اکسید از بین میبرند، Benzoyl Peroxide یک ماده اکسید کننده قوی است. طی تحقیقاتی که در سال 2011 بر روی حیوانات انجام گرفت مشخص شد این ماده سطح آنتی اکسیدان را در کبد به شدت پایین می آورد بدن به راحتی در معرض انواع سرطان قرار می گیرد.
- البته کارخانه های تولید آرد موظفند به میزان مشخصی از این ماده برای سفید کردن آرد استفاده کنند ولی مصرف مداوم محصولات تولید شده با آرد سفید درست مثل این است که هر روز کمی ماده سفید کننده لباس می خورید!
انواع مواد شیمیایی افزودنی به آرد
- مواد شیمیایی دیگری که بعضا به آرد میافزایند کم نیستند اقلامی نظیر اصلاح کنندهها، امولسیفایرها، مواد ضد کپک مانند اسید سوربیک و اسید پروپیونیک و …
یک معما
- و اما داستان گندم باز هم عجیب تر میشود. چرا موادمغذی مهمی مثل گیاهک و سبوس از گندم جدا شده و آرد به محصول کم فایده تبدیل میشود و پس از آن به صورت مصنوعی آرد غنی میشود معمایی است که حل آن را به عهده مسئولین سلامت جامعه میگذاریم؟!
آیا داستان غم انگیز گندم باز هم ادامه پیدا خواهد کرد؟
- به نظر می رسد که آگاهی مردم در ختم به خیر شدن داستان تلخ گندم نقش اساسی را داشته باشد…
بیشتر بخوانیم : چه بلاهایی بر سر نان که نیاورده ایم!؟
یک پاسخ